Informasjon til lærere på 1.-10. trinnet Webversjon, klikk her.

Bruker du norsk sjømat i mat- og helseundervisningen gir du elevene smaken på sunn og deilig mat og åpner for mye tverrfaglig læring. Her er seks nye undervisningsopplegg fra Geitmyra matkultursenter for barn. Oppleggene inkluderer læring om bærekraft, artsmangfold, helse og samspill i naturen, i tillegg til at de gir super mat- og helseundervisning.

Har du spørsmål om mat og matlaging kan du sende dem inn her
Lyst på en inspirasjonsdag? Vi er åpne for hospitering i undervisningen hele året. Les mer her
Bruk hele fisken: Asiatiske laksekaker, sprøstekt skinnsnacks og ovnsbakt lakseskjelett
Av fiskefiletene lager vi laksekaker, skinnet steker vi til sprø skinnsnacks. På skjelettet er det alltid kjøtt igjen, vi putter derfor det i ovnen, og får mange gode munnfuller laksekjøtt til snacks før maten.

Ceviche er en søramerikansk fiskerett av rå fisk marinert i lime- eller sitronsaft
Fisken er ikke varmebehandlet, men den ser allikevel kokt ut. Det er fordi sitronsyren i retten gjør at proteinene i fiskekjøttet blir denaturert – proteinene forandrer struktur – på samme måte som når fisk blir oppvarmet.

Foto: Ingrid Dåsnes, Nærings- og fiskeridepartementet


Varmrøkt makrell
Helt siden steinalderen har vi røyket mat i Norge. I dag spiser vi røkt mat på grunn av smaken, men det var helt andre grunner til at man begynte å bruke metoden. Det å røyke fisk var en av de vanligste måtene å ta vare på den, slik at den holdt seg lenge.

Sørlandsk fiskesuppe
I dette undervisningsopplegget begynner vi med en hel fisk og bruker den til å lage en klassisk sørlandsk fiskesuppe. Vi koker kraft på bena og hodet og har de renskårede filetene tilbake i suppen mot slutten av koketiden.

Fiskecurry
Curry passer til lam, kylling og fisk. Her foreslår vi en godt krydret fiskecurry med hjemmelaget garam masala, grønnsaker og linser.

Hjemmelagde fiskeboller
Hermetiske fiskeboller har vært norsk hverdagsmat i over hundre år. Hermetisering var en fin måte å ta vare på fisken før fryseren kom, og var lettvint på kjøkkenet. Det er mest gøy å kunne lage sine egne.

På Geitmyra matkultursenter for barn jobber vi for at barn og unge skal oppleve gleden ved å lage og spise mat som gjør dem godt! Vårt mål er å spre inspirasjon og kunnskap om mat, smaker, råvarer og råvareopprinnelse til så mange barn og unge som mulig. Vi har skoleundervisning, kurs for barnehager, kurs for spedbarnsforeldre, fritidskurs for barn og familier, åpne dager, vi har en pedagogisk kjøkkenhage og høner på gården - midt i Oslo. Velkommen til oss!
Undervisningen vi utvikler deler vi på www.geitmyra.no. Se undervisningsportalen for mat og helsefaget: www.geitmyra.no/portal. All bruk er gratis og åpen for alle.
www.skoleideer.no | videresend | påmelding nyhetsbrev | avmelding nyhetsbrev